Loading...

Devojke, kad budete saznale šta znači kad nosite čoker oko vrata, skinućete ga odmah

Na povratak čoker ogrlica malo je žena ostalo imuno. Mnoge devojke su ih bez razmišljanja prigrlile po ugledu na trendseterke sa Instagrama. Sa druge strane, postoje i oni koji u ovom trendu ne vide ništa privlačno, pa ih porede sa lancima koji su oko vrata nosili robovi ili okovratnicima za pse.

A kakvu simboliku zapravo ima čoker ogrlica koja se u potpunosti pripija uz vrat?Čoker (Choker) u bukvalnom prevodu sa engleskog znači davilica. Ogrlice mogu biti napravljene od najrazličitijih materijala kao što su saten, koža, pliš, somot ili metal. Iako se vezuju za devedesete godine, o njima svedoče mnoge kulturne epohe.a čuvenog slikara Eduara Manea i njegove savremenike tanka crna tkanina oko vrata bila je oznaka žena lakog morala.

Njegova slika “Olimpija” iz 1863. predstavlja prostitutku višeg ranga, koja čeka svog klijenta. Njena smelost i direktan, provokativni pogled zaprepastili su publiku tog vremena. Olimpija sa crnom trakom oko vrata, nagovestila je slobodu, ali i dominaciju nad muškarcim

Comentários no Facebook